Dionne / Harriet

Bern

Ik voel me helemaal thuis

De afgelopen jaren zijn enorm snel voorbij gegaan, ik woon ondertussen alweer twee jaar in Bern. Gedurende de beginperiode was alles logischerwijze nieuw en spannend, echter na 3 maanden zat ik al helemaal in de flow. Het dialect verstond ik steeds beter en ook op de dynamische Stroke-Unit vond ik helemaal mijn draai. Ook mijn sociale netwerk heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk uitgebreid. Aangezien een kwart van de inwoners een buitenlandse nationaliteit heeft, heb ik zowel Zwitserse als buitenlandse vrienden erbij gekregen.

Het is fijn om iemand te hebben die je situatie begrijpt

Afgelopen jaar heeft Carolien me in contact gebracht met Harriet, een Duitse verpleegkundige die in februari naar Bern is verhuisd. Zij heeft ook een baan gekregen in hetzelfde ziekenhuis in Bern. In kader van het "buddy-project" heb ik haar de eerste periode in Bern en het ziekenhuis op weg geholpen. Toen Harriet nog in Duitsland woonde hadden we elkaar via Whatsapp al gesproken. Zodra Harriet in Bern was aangekomen hebben we elkaar in een cafeetje ontmoet om elkaar wat beter te leren kennen. Ondanks onze verschillende achtergronden hadden we ook zeker een aantal overeenkomsten. Harriet woonde toendertijd in de personeelswoning waar ik gedurende mijn beginperiode ook gewoond heb en doorliep een vergelijkbare proefperiode in het ziekenhuis. Daarnaast konden we ons over de culturele verschillen en de Zwitserse tradities goed onderhouden.

Het is leuk om anderen te helpen

8 maanden later spreken Harriet en ik nog geregeld af om bij te kletsen. Het is fijn om iemand te hebben die je situatie begrijpt en je wegwijs kan maken in een nieuwe omgeving. Daarnaast is het als "gastvrouw-buddy" ook leuk om iemand in jouw omgeving te helpen integreren.

Wil je meer weten over
Zwitserland

Lees meer