Marije

Bern

Het is alweer 1 jaar geleden dat ik begonnen ben aan mijn Zwitsers avontuur. Eind augustus 2016 ben ik met mijn spulletjes naar Zwitserland verhuisd en 1 september ben in begonnen in een revalidatiekliniek als verpleegkundige. Een jaar voor mijn vertrek begon ik met de voorbereidingen en had ik op internet gezocht naar de mogelijkheden. Zo kwam ik ook op de website van Scholten Medical. Omdat ik toen eigenlijk al zeker wist dat ik deze stap wilde nemen, heb ik al vrij snel contact opgenomen. Ik ben toen ook meteen begonnen met het volgen van Duitse lessen, want mijn Duits was op dat moment nog lang niet goed genoeg om mij ermee in het buitenland te redden. Een aantal maanden verder na mijn inschrijving ben ik bij 2 instellingen wezen “Schnuppern”. Erg spannend, maar deze 2 instellingen waren het voor mij nog niet. Een paar weken later heb ik opnieuw 2 instellingen bezocht en meegelopen. Eén daarvan sprak mij direct aan en dit gevoel was wederzijds. Ik kreeg een baanaanbieding! Ik heb er kort over nagedacht maar al snel besloten om er volledig voor te gaan ;-).

Een paar maand later was het zover en verhuisde ik dus naar Zwitserland. De eerste paar dagen had ik best last van heimwee en vroeg ik mij regelmatig af waar ik aan begonnen was. Dat veranderde al vrij snel toen mijn eerste werkdag begon. Ik werd erg warm welkom geheten en voelde mij ook al snel welkom in het team. De collega’s, het werk zelf en de omgeving maakte dat ik mij er al vrij snel thuis voelde. De eerste weken waren best pittig; een andere omgeving en andere taal vooral maakte wel dat ik na een dag werken helemaal kapot thuis kwam. Maar ook dat went na een aantal weken en langzaam vindt dan alles zich een plek. Het is in ons team gebruikelijk dat je naast het werk ook gezellig wat met collega’s onderneemt. Met ons team worden er dan ook regelmatig teamuitjes georganiseerd.

De eerste maanden heb ik in het personeelshuis gewoond, dit vond ik echt ideaal. Zo kon ik van daaruit kijken wat en hoe ik verder wilde en leer je wat mensen kennen. Na een paar maanden kon ik wel concluderen dat ik het naar mijn zin had hier in Zwitserland en voorlopig nog niet terug ga.  Sinds een paar maand heb ik dan ook een eigen appartementje. Het werk bevalt mij ook goed. Er zijn natuurlijk verschillen, die kom je vanzelf tegen. Het werken is hier wel wat relaxter en is alles goed geregeld. Ook met cursussen, die krijg je hier regelmatig aangeboden. Soms ben ik nog verbaasd naar wat soms allemaal maar kan, qua financieel bijvoorbeeld. Er wordt hier nog niet zo bezuinigd als in Nederland. Ik heb bijna 1 maand inwerktijd gehad, zodat ik ook in een rustig tempo ingewerkt kon worden. Dat vond ik zelf wel erg fijn, vooral omdat ik zo ook nog langzaam een de taal kon wennen. Het Zwitserduits vond ik vooral bij het begin best lastig. Eigenlijk spreken collega’s maar ook veel patiënten automatisch Hoogduits als ze merken dat je het niet kan verstaan. Het heeft mij zeker wel een halfjaar gekost dat ik de taal goed verstaan kon.

De kliniek is verder ook prachtig gelegen, midden in de bergen met uitzicht op het meer. Zwitserland heeft een heel wisselend landschap, voor iedereen wat wils. Mij zelf bevalt de combinatie van bergen en meer bijzonder goed. In de zomer in de bergen wandelen en relaxen aan het meer, en in de winter heerlijk skiën. Ik ben ook blij dat ik mij heb laten bemiddelen door Scholten Medical. Als ik het alleen had moeten regelen, was ik hier vermoedelijk niet gekomen. De organisatie rondom banenzoektocht, afsprakenplanning, aanstellingsformaliteiten, woning en vergunning, kost immers veel tijd en energie. Scholten Medical heeft de contacten en denkt voortdurend met je mee. Dat vond ik erg fijn. Ook het idee dat ik daarna nog bij vragen bij ze terecht kon, stelde mij echt gerust. Ik ben heel blij dat ik deze stap heb genomen!!!!

Marije

Wil je meer weten over
Zwitserland

Lees meer