Werken in Zwitserland. Verrassend anders, avontuurlijk hoog, onweerstaanbaar mooi!

Zwitserland heeft een centrale ligging binnen Europa. Het land is opgedeeld in 26 kantons en vier taalregio’s (Duits, Frans, Italiaans, Retoromaans). Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. De  Zwitsers zijn een zeer sympathiek en gastvrij volk, soms op het eerste oog wat gesloten. De Zwitsers  koesteren hun onafhankelijkheid en het respect voor traditie. Op 1 augustus vieren de Zwitsers hun nationale feestdag. De natuurschoon van het land is indrukwekkend mooi. Het massieve alpengebergte met panoramische vergezichten biedt een mooie afwisseling op het heuvelachtige landschap elders in het land, afgewisseld door talrijke meren en riviertjes waaraan prachtige steden en pittoreske dorpen gelegen zijn. Zwitserland staat in de top vier van landen waar mensen wereldwijd het meest gelukkig zijn. Het land scoort hoog op de kenmerken: vrijheid, eerlijkheid, zorg, vrijgevigheid, gezondheid, inkomen en dagelijks bestuur. Kortom: a perfect place to be!

Kom te werken in een land met overvloed aan natuurschoon

Zwitserland is het land bij uitstek om te genieten van een afwisselend en veelzijdig landschap. 

Bekijk alle vacatures

De 26 kantons van Zwitserland 

Zwitserland heeft een centrale ligging binnen Europa. Het land is opgedeeld in 26 kantons en vier taalregio’s (Duits, Frans, Italiaans, Retoromaans). Zwitserland is geen lid van de Europese Unie.

De Zwitsers koesteren hun onafhankelijkheid en het respect voor traditie.

Sven
Opleidingscoördinator - Zwitserland
Nadat ik succesvol via Scholten Medical een nieuwe baan gevonden heb, ben ik nog steeds heel tevreden bij dezelfde werkgever. Inmiddels heb ik mijn specialisatie tot IC-verpleegkundige afgerond en werk ik als Opleidingscoördinator in dezelfde kliniek. Jullie bemiddeling heeft zich dus geloond! Ik woon nu in een prachtige stad, voel mij op het werk zeer thuis en ben dus super tevreden.
Milou
Volg hoe Milou als HBO-Verpleegkundige haar droombaan in Zwitserland vindt!
Hoi, ik ben Milou. Ik heb in september 2017 de sollicitatieprocedure voor een baan als HBO-Verpleegkundige bij Scholten Medical opgestart. Mijn eerste voorkeur ging uit naar een functie op de cardiologie, in de cardiologische revalidatie of neurologische revalidatie. In november 2017 heb ik een meeloopdag in Zwitserland waargenomen, te weten in een revalidatiekliniek in de regio Zürich. Hier heb ik direct een baanaanbieding gekregen. Ik ben super enthousiast en kan niet wachten om als verpleegkundige in de revalidatie aan de slag te gaan!

De schoonheid van Zwitserland spreekt voor zich!


  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden - in financieel opzicht en qua zekerheid

  • Geef je persoonlijke ontwikkeling een extra ‘boost’ – geef sturing aan je eigen loopbaan!


  • Werken in een prachtig woon- en werkomgeving – talrijke vrijetijdsbestedingen denkbaar
  • Een hoge kwaliteit van leven - goede 'work-life-balance'

De Zwitserse zorginstellingen zijn al jarenlang ingesteld op werken met verschillende nationaliteiten, aangezien het personeelstekort hier al vele jaren speelt. Het Zwitserse zorgsysteem is continue in ontwikkeling waarbij de invoering van het DRG Systeem (Diagnose Behandel Combinaties) de afgelopen jaren tot vele wijzigingen in de zorg heeft geleid. Het Zwitserse zorgstelsel kan tot één van de beste binnen Europa gerekend worden. Vacatures komen in alle kantons bij ziekenhuizen en andere zorginstellingen voor, zowel in grote steden als in wintersportgebieden en kleine pittoreske plaatsen. Vacatures zijn er voornamelijk in het Duitstalig en Duits/Franstalig deel van Zwitserland.

In Zwitserland werven wij voor verschillende soorten werkgevers. Binnen onze klantenportefeuille bevinden zich vele ziekenhuizen (algemene en universiteitsziekenhuizen, 'kantonale' ziekenhuizen, privé-klinieken, regionale ziekenhuizen, specialistische ziekenhuizen waaronder kinderklinieken), revalidatie-instellingen, verzorging- en verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, instellingen in de gehandicaptenzorg en psychiatrische instellingen. Deze werkgevers doen een beroep op onze expertise om (buitenlands) personeel te werven.

Steeds meer zorginstellingen in Zwitserland vereisen een Zwitserse beroepsregistratie vanaf het moment van aanstelling of binnen afzienbare tijd na indiensttreding. De registratieprocedure vereist dat je een talentest in een van de drie 'Landessprachen' kan voorleggen (Duits, Frans of Italiaans), te weten op B2 niveau. In sommige gevallen stelt de zorginstelling of het Kanton nog aanvullende taaleisen. Indien de talenkennis nog niet op het gewenste niveau is, wordt er een gezamenlijk 'plan de campagne' gemaakt om het vereiste taalniveau te behalen. Dit gebeurt in samenspraak met onze samenwerkingspartners (docenten en taalscholen) in binnen- en buitenland.

In het kader van ons 30-jarig jubileum, ontvang je vanaf 1 januari 2018 een dagvergoeding voor meeloopdagen in Zwitserland. Op deze manier kun je een deel van je reis bekostigen. 

Indien wij je vanaf 1 januari 2018 succesvol in een vaste aanstelling in Zwitserland kunnen bemiddelen, ontvang je van ons een tegemoetkoming in de registratiekosten ter hoogte van 350 CHF (ook wanneer je al over de SRK-registratie beschikt). Deze terugbetaling vindt plaats na het succesvol doorlopen van de proeftijd (drie maanden) in je nieuwe baan. Tot 12 maanden na datum indiensttreding kun je een beroep doen op de tegemoetkoming. Nadien vervalt het aanbod. Deze vergoeding geldt niet voor bemiddelingen die voor 1 januari 2018 hebben plaatsgevonden.

De salarissen in Zwitserland zijn bijzonder attractief. De arbeidsvoorwaarden zijn in Zwitserland 'kantonaal' bepaald, net als de tarieven voor de belastingheffing. Hierdoor is het soms moeilijk om het bruto en netto salaris in verschillende Kantons met elkaar te vergelijken. Van een bruto salaris houd je ongeveer 75% netto over. Een werkweek van 42 uur is standaard en een 13e maandsalaris wordt jaarlijks uitgekeerd. Het aantal vakantiedagen verschilt per Kanton en varieert van 22-25 dagen, daar komen de wettelijke 'Feiertagen' nog bij (gemiddeld 10). De sociale voorzieningen zijn in Zwitserland uitstekend. De proeftijd duurt in Zwitserland drie maanden.

Bij nagenoeg alle instellingen is betaalbare woonruimte aanwezig, variërend van een kamer in een personeelshuis tot studio's of appartementen elders. Indien er geen woonruimte via de werkgever aanwezig is, zijn er vele andere mogelijkheden om met behulp van de nieuwe werkgever geschikte accommodatie in de regio te vinden. Sinds de oprichting van ons bedrijf in 1988 is het iedere sollicitant nog gelukt om tijdig een geschikte accommodatie te vinden!

Aangezien Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, kent het land vergunningsvereisten voor buitenlanders. Voor EU-ingezetenen is geen werkvergunning nodig, wel een verblijfsvergunning. De verblijfsvergunning wordt binnen drie maanden na start dienstverband in Zwitserland door de woongemeente in Zwitserland afgegeven. De aanvraag voor de verblijfsvergunning vindt automatisch plaats, zodra de inschrijving bij de nieuwe woongemeente is gedaan. Binnen een tweetal weken wordt de vergunning dan afgegeven.

Het gaat ons aan het hart dat je, in het geval van migratie naar Zwitserland en bij onverwachte tegenslag, je risico's afgedekt hebt. Om deze reden helpen wij je bij het maken van een risico-analyse. Wij bieden je daartoe gratis advies en ondersteuning aan via een Emigratie-Expert in Zwitserland, met als doel je risico’s afdekken (b.v. ziektekosten, verhuisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand, et cetera) zodat deze goed op jouw persoonlijke situatie zijn afgestemd en risico's eventueel al vroegtijdig in kaart zijn gebracht en afgedekt. Om ervoor te zorgen dat je de eerste maanden ‘ontzorgd’ wordt, bieden wij je tijdens de proeftijd (eerste drie maanden) een gratis verzekeringsdekking aan van de belangrijkste verzekeringen (met uitzondering van de ziektekostenverzekering), zodat je je aandacht volledig op je nieuwe baan kan richten.

Blijf op de hoogte van je persoonlijke mogelijkheden in Zwitserland. Schrijf je vandaag nog in! 

Scholten Medical heeft korte lijnen met de zorginstellingen en daardoor direct inzichtelijk wat Zwitserland jou te bieden heeft.